Új jelszó kérése
 
Blog

Istenek eledele - A méz

2017.11.09 08:39

  Senkinek sem kell bemutatni a mézet, hiszen minden háztartásban megtalálható. Rögtön ehhez nyúlunk, ha fáj a torkunk és köhögünk. A mézben található gyógyerőt már a régi időkben kitapasztalták az emberek. Különféle hatóanyagainak jóvoltából (mintegy 180 különféle szubsztancia van benne), nemcsak elfogyasztva hasznos! 

A kozmetikában is fontos szerepet tölt be ez az aranyló kincs. Olvasd tovább és megtudod miért!

 

A méz a természet csodálatos ajándéka, azt is mondják róla, hogy az “istenek eledele”. A dolgos méhek lépekbe gyűjtik a virágok nektárjait, s közben azzá a ragacsos, édes finomsággá alakítják. Ma már tudjuk, hogy mik azok az anyagok, amelyek miatt a szépségápolás sem mondhat le a mézről.

Könnyen hasznosuló gyümölcs- és szőlőcukrai révén a mézet a kozmetikai termékekben, mint természetes nedvességet megkötő anyagot tartják számon. Enzimei, szerves savai, valamint a benne található inhibine nevű anyag jóvoltából konzervál és fertőtlenít is. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban (vas, réz, kén, foszfor, kálium, mangán, kalcium, cink…) és a bőr számára különösen fontos vitaminokban (pantoténsav, C-, B1-, B2-, B6- vitamin, folsav, biotin). Nyugodtan megkockáztathatjuk azt is, hogy a méz, mint táplálékkiegészítő is megállja a helyét.

A mézes kozmetikumok javítják a bőr hidratációját, rugalmasságát, fokozzák a vérkeringést, s így meggyorsítják az anyagcserét, a salakanyagok elszállítását. A naptól leégett (de még nem hólyagos) pirosló bőrre készített hideg joghurtpakolás hűsítő, fájdalomcsillapító hatása pár csepp levendula illóolajos méztől fertőtlenítő és regeneráló hatással is kiegészül. Nem véletlen, hogy a méz a pattanásos bőr ápolásához javasolt készítményekben is fellelhető. Bőrpuhító hatása miatt kézápolásra, testápolásra peelingként szintén felhasználható. Egy-egy fárasztó, feszült nap után a mézes fürdő (nem olcsó mulatság!) a teljes ellazuláshoz segíthet bennünket.

A méz csodákra képes!

 

Webáruház készítés