Új jelszó kérése
 
Blog

Műanyagmentes Július!

2018.07.04 09:25

Júliusban elküldjük a műanyagokat nyaralni a Plastic Free July nemzetközi mozgalom segítségével! Cikkünkből megtudhatod, hogy TE mit tehetsz a műanyag mentesség jegyében.

Egyre több fotó, videó és cikk kering az interneten a műanyagokkal teli óceánokról, partszakaszokról és ez ebbe belepusztuló élővilágról! Hátborzongató belegondolni, hogy a fogyasztói társadalom növekedése és éhsége mit tesz a környezettel. Sajnos ez egy igen komoly probléma nem csak az óceánoknál, de nálunk is. Csak a Tiszából  2017-ben 10 000 PET palackot szedtek ki az önkéntesek. Ez csak egy év picike töredéke a borzalmas mennyiségű műanyag szemétnek.


Szerencsére egyre több étterem és bolt lánc fontolgatja a műanyag mentességet, de egyelőre csak kis lépésekkel haladunk a zöldebb világ felé. De most itt egy remek lehetőség, a Plastic Free July elnevezésű nemzetközi mozgalom,  melyhez Te is csatlakozhatsz és elindulhatsz egy tisztább és műanyag mentesebb jövő felé.  De hogyan is kezdj neki egy műanyagmentes hónapnak? Mi segítünk!

 

9 tipp, hogyan csökkentsd a műanyag hulladékok mennyiségét:

 

1, Vigyél magaddal bevásárlószatyrot

 

Manapság már annyira trendi szatyrokat lehet beszerezni, amikkel szinte öröm elmenni vásárolni. Nem csak a műanyagtól szabadulsz meg, de még az esetleges szatyor kiszakadástól is védve vagy, hiszen a vászon nem fog egyhamar kiszakadni.

 

2, Használj újratölthető vizespalackot

 

Te is sokkal nagyobb kedvel fogsz hidratálni, ha szép és hasznos üvegkulacsot használsz. Nincs többé idegesítő és kínos csörgés, amit a PET palackok okoznak, sőt a belőlük kioldodó káros anyagokról se feledkezzünk meg!  Egy szuper Equa kulacs több évig hűtársad lesz és közben még a környezetet is véded!

 

3, Vidd magaddal a saját bögréd!

 

Nincs is jobb, mint a saját kis kávés termoszodból inni a kávét. Sokkal inkább otthonos érzés fogja el az embert, mintha papír és műanyag pohárból inna. Itt se utolsó szempont a káros anyagok kioldódása, de a papírpohár átázását se felejtsük el. Manapság egyre több kávézó kínál kedvezményt a kávéból, ha saját termoszodba kéred. Szuper hiszen ők is sporolnak a műanyaggal, Te pedig a pénzel.

 

4, Csomagold az ebéded újrahasznosítható tárolóba

Ha magad készíted a munkahelyi ebédedet, akkor érdemes valami masszívabb edény után nézni, ami sok éven át fog jó szolgálatot tenni neked! Akár egy szilikon vagy üveg edény kíváló megoldás lehet. Ha az újrahasznosítás híve vagy, akár befőttes üvegbe is viheted a kedvenc levesed vagy salátád. Ha már nincs rá szükség ételhordó ként, akkor lehet benne újra eltenni valami finomságot télire!5, Mondj nemet az eldobható eszközökre.

Manapság már lehet kapni kis hordozható evőeszköz készletet és fém, vagy papír szívószálat, melyeket mindig magaddal viheted és használhatod őket. A hagyományos műanyag villa és kés kombinációval amúgy se mennél sokra, hiszen semmire se jók.6, Hagyd el a műanyag szatyrok használatát.

Ha nem szereted, csak úgy berakni a zöldségeket a kosárba, akkor vigyél magaddal saját vászon szatyrot és abba dobáld be őket. Az áruházi szatyrok nem igazán jók semmire, hiszen egy óvatlan mozdulat és már ki is szakadt és így otthon se tudod már újra használni. A kaszánál az eladok is próbálnak még egy adag szatyrot rád sózni, de ne félj nemet mondani nekik, hiszen nincs rá szükséged!

 

7, Kerüld a gyorséttermeket

Itt aztán mindenhol felesleges csomagolásoka ütözünk. Hiába próbálsz óvatos lenni, hiszen a tálcán is van plusz papír, a szívószáll is plusz csomagolást kap és még sorolhatnánk.

 

8, Üvegedényekbe tárold a maradékot.

Bizony újra itt a befőttes üveg, hiszen mindenféle szuper dologra fel lehet használni. Az ebéd maradékoknak is otthont ad, és még a hűtőben is kényelmesen elfér. És bármennyiszer újra használhatod!9, Oszd meg ezeket a tippeket a barátaiddal!

Meséj a mozgalomról a barátaidnak és a családtagjaidnak, hiszen minél több emberhez eljut, annál többen tehetünk a zöldebb jövőért!

 

Webáruház készítés